Przygotowywanie romantycznej kolacji na wyjątkowy wieczór przerasta wiele osób już na etapie planowania. Skoro chcemy wypaść perfekcyjnie, jesteśmy (jak nam się zdaje) skazani na wydanie zawrotnych sum na drogie i trudno dostępne produkty, potem czeka nas kilka godzin w kuchni, a efekt końcowy i tak jest niepewny. W rezultacie zamiast imponować samodzielnie stworzoną potrawą, zapraszamy drogą nam osobę do ekskluzywnej (i przecież również nie taniej) restauracji.
Ten jakże znany scenariusz nie musi być naszym udziałem. Jest bardzo dużo różnych wykwintnych potraw, które można przyrządzić szybko i małym kosztem. Wystarczy zorientować się, jakie produkty uczynią tanie danie naprawdę wyjątkowym.
Weźmy choćby szpinak. Ten produkt, w niektórych kuchniach zadomowił się na stałe, ale dla większości domorosłych kucharzy pozostaje z jakichś względów towarem niemal egzotycznym. Niesłusznie, ponieważ z roku na rok rośnie jego dostępność w sklepach, jest też bardzo łatwy w obróbce. Jeśli przeraża nas siekanie świeżych liści, bez problemu zakupimy je już rozdrobnione w formie zamrożonych kostek. To wspaniały dodatek – lub nawet baza – dla sosów do makaronów, zapiekanek a także ciekawy pomysł na farsz do naleśników, pierożków itp. Najsmaczniejsze z jego prostych i tanich połączeń to duet z serem feta, twarogiem, czosnkiem. Świeżych liści możemy użyć do dekoracji lub dodać je do sałatki.
Warto zauważyć, jaki potencjał drzemie w cieście francuskim. Niektórzy aż się wzdragają, wspominając swoje próby przygotowania go i wolą omijać temat szerokim łukiem. Tymczasem na sklepowych półkach od kilku lat można zaopatrzyć się w gotowe rolki ciasta. Można z nimi zrobić praktycznie wszystko – od wycinania prostych ciasteczek po zawijanie w plasterki ciasta kawałków mięsa i warzyw. Naprawdę szybka kolacja, która cieszy oko i jest rozkoszą dla podniebienia to choćby wieprzowa polędwiczka zapiekana w cieście francuskim lub pierś z kurczaka z dodatkiem sera (i czego nam się jeszcze zamarzy), upieczona w złocistych, chrupiących paczuszkach.
Nietypowe makarony to jeszcze jeden pomysł, który niewątpliwie wzbogaci każde nieskomplikowane i tanie danie. Nawet zwykła zupa, podana z kokardkami farfalle czy prosty sos, ale z makaronem tagliatelle, nabiera ekskluzywnego charakteru. Duże „rurki” cannelloni można nadziać mięsno-warzywnym farszem – czemu nie zastąpić taką potrawą prozaicznych pierogów czy naleśników? Choć wymyślne nazwy niecodziennych makaronów mogą budzić wątpliwość co do ich obecności w polskich marketach, bez obaw – ich popularność została dawno dostrzeżona przez naszych producentów i sprzedawców i można je kupić niemal wszędzie.
Nie zapominajmy, że diabeł tkwi w szczegółach. Dekoracja stołu, kieliszek wina zamiast kubka herbaty i choćby odpowiednio dobrana muzyka sprawią, że nawet szybka kolacja zmieni się w wykwintną ucztę. Do dzieła! Szukajmy ciekawych przepisów i modyfikujmy te już znane, wprowadzając zaskakujące dodatki. Nie zaniedbujmy estetyki podania potrawy – tanie danie zasługuje na wyjątkową oprawę nie mniej niż kosztowne i czasochłonne potrawy. W nagrodę czeka nas zachwyt gości i satysfakcja, że daliśmy radę!