Szpinak to bardzo odżywcze warzywo, które doskonale nadaje się do tego, aby uczynić je stałym elementem swojej diety. Istnieje wiele sposobów gotowania szpinaku i różne sposoby łączenia tego warzywa z innymi składnikami, aby stworzyć pyszny przepis, który jest idealny na lunch lub kolację. W tym artykule wyjaśnimy, jak przyrządzić szpinak, abyś mógł nauczyć się od najbardziej tradycyjnych sposobów do najbardziej oryginalnych i smacznych przepisów.
Gotowany szpinak
Gotowanie szpinaku to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów jego przyrządzania. To szybki i łatwy sposób na pożywne danie, które można jeść samodzielnie lub sauté z innymi składnikami (orzeszkami krewetkami, kurczakiem itp.).
Aby go przygotować, wystarczy wlać do garnka trochę wody, włączyć ogień i gdy zacznie wrzeć, dodać do niej szpinak. W ciągu około 10 minut liście będą ugotowane, więc należy je odcedzić za pomocą durszlaka i dobrze odcisnąć, aby uwolnić całą wodę. Najpopularniejszym sposobem jest ugotowanie szpinaku i zjedzenie go z odrobiną oliwy i szczyptą soli jako pierwsze danie. Następnie możesz dołączyć do posiłku kawałek mięsa lub ryby, aby twoje menu było kompletne i zdrowe.
Krem szpinakowy
Innym z najczęstszych sposobów przyrządzania szpinaku jest zrobienie kremu szpinakowego. Do tego, oprócz szpinaku, potrzebne będzie mleko odparowane, cebula, czosnek i oliwa z oliwek; w ten sposób tekstura przepisu będzie idealna.
Szpinak w sałatkach
Często używa się również świeżego szpinaku, bez obróbki termicznej w jakikolwiek sposób. Zwykle używa się go w sałatkach, mieszając liść szpinaku z innymi warzywami, takimi jak sałata, marchewka, oliwki i co tylko chcesz umieścić w swojej sałatce. Jeśli jednak chcesz jeść surowy szpinak, ważne jest, aby być niezwykle ostrożnym w czyszczeniu tego warzywa, aby usunąć wszelkie pozostałości pestycydów, które może zawierać.
Nadzienie do innych przepisów
Tradycyjne jest również stosowanie szpinaku jako nadzienia do innych, bardziej wyszukanych przepisów kulinarnych; na przykład bardzo często można spotkać cannelloni nadziewane szpinakiem lub placki nadziewane szpinakiem. W tym celu należy najpierw ugotować szpinak i odstawić go na bok, aby wykorzystać go jako nadzienie, gdy będzie gotowy. Taki szpinak możesz użyć w przepisie na pierożki, z kurczakiem i szpinakiem.
Zalety szpinaku
Szpinak to składnik o dużych korzyściach dla naszego organizmu. Wśród tych najbardziej wyróżniających się, jest dobrym pokarmem antyoksydacyjnym, który spowalnia starzenie się, ma dużo błonnika, więc reguluje tranzyt jelitowy i nie jest tłusty, więc jest idealny do utrzymania formy.