Błędy popełniane w przygotowaniu szpinaku

Szpinak jest niewątpliwie jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Ponadto dzięki niskiej kaloryczności, niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości wody jest bardzo dobrym źródłem pożywienia dla organizmu. Istnieją jednak bardzo częste błędy podczas przygotowywania tej potrawy, które mogą odebrać jej wszystkie te właściwości i znacznie obniżyć jej smak.

Mycie i suszenie

Szpinak należy jeść dobrze umyty, upewniając się, że nie pozostała na nim ziemia i należy usunąć środkową łodygę, która może nadać mu bardzo gorzki smak. Nie należy go moczyć jak soczewicy, ale dokładnie umyć. Ponieważ jest to warzywo o dużej zawartości wody, zacznie więdnąć lub mięknąć.

Objętość zmniejsza się po ugotowaniu

Należy zawsze wybierać warzywa o dużych liściach, ponieważ można je lepiej wykorzystać i dają więcej soku. Z kolei małe listki mogą być używane do sałatek bez gotowania. Podczas gotowania szpinaku jego objętość zmniejsza się o około trzy czwarte.

Zbyt długi czas gotowania

Jest to delikatne warzywo i może stracić swoje witaminy podczas gotowania. To tak delikatne liście, że wystarczy je zblanszować przez kilka sekund, by wyglądały dobrze. Warto pozostawić szpinak na dużym ogniu z rozgrzanym olejem i smażyć tylko dwie, lub trzy minuty. Ideałem jest użycie oliwy z oliwek extra virgin, ponieważ bardzo dobrze znosi gorąco i nadaje mu wspaniały smak. Takie sauté może być uzupełnione czosnkiem lub serem i idealnie nadaje się do wykorzystania w nadzieniu cannelloni lub innych ciastek. Innym przepisem są roladki ze szpinakiem i serem feta, na które przepis jest tutaj: https://prodieta.pl/przepis-na-pyszne-roladki-drobiowe-ze-szpinakiem-i-serem-feta

Jedzenie szpinaku na surowo

Nie ma problemu z jedzeniem szpinaku na surowo, ponieważ jest o dobrym smaku na surowo, z dużą ilością błonnika i wody. Nie jest jednak wskazane spożywanie szpinaku w postaci soku, ponieważ wymaga to dużej ilości liści. Duża porcja ma dużą ilość szczawianów, które zmniejszają wchłanianie wapnia, co sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.

Długotrwałe przechowywanie

Ponieważ jest to delikatne warzywo, należy je jeść jak najszybciej, aby wykorzystać wszystkie jego właściwości i smak. Jeśli szpinak jest przechowywany w lodówce, należy skropić go odrobiną wody, aby go zregenerować, a następnie ponownie wysuszyć.