Dieta roślinna – pierwsze kroki dla wegetarian i wegan

Około 3 milionów Polaków zrezygnowało lub planuje zrezygnować z mięsa. Dietetycy twierdzą, że chęć częściowego ograniczenia produktów odzwierzęcych, czyli fleksitarianizm, daje większe szanse na przejście na całkowity wegetarianizm lub weganizm w przyszłości. Chociaż 60% z nas w 2018 roku wyraziło chęć ograniczenia mięsa, wciąż obawiamy się niedoborów wynikających z diety roślinnej.

Jak rozsądnie przechodzić na dietę roślinną?

Ograniczanie mięsa i przechodzenie na wegetarianizm powinno być stopniowe. Częściowa rezygnacja z produktów odzwierzęcych to fleksitarianizm. Na początku naszej przygody z dietą roślinną warto najpierw zrezygnować z mięsa. Dieta laktoowegetariańska polega właśnie na dopuszczaniu spożycia nabiału. Będąc na diecie bezmięsnej, możemy spokojnie zapewnić nam wszystkich potrzebnych składników, a nawet wydawać mniej pieniędzy niż ma to miejsce na diecie tradycyjnej.

Podstawa kuchni wegetariańskiej i wegańskiej

Będąc na zdrowej diecie roślinnej, można na dłużej zachować dobre samopoczucie przez większość dnia. Produkty roślinne wykazują bowiem zdolność lepszego magazynowania energii w organizmie. Na szczęście, dieta roślinna jest świetną okazją do wypróbowania nowych, zdrowych dań. Co powinno stanowić podstawę wyżywienia, kiedy rezygnujemy z mięsa? Będą to głównie strączki – np. soczewica i ciecierzyca. Rośliny strączkowe są jednym z najważniejszych źródeł białka. Gdy rozsądnie planujemy swoje menu, wtedy dania z roślin strączkowych potrafią wyjść taniej niż mięso. Warto jest również spróbować tofu – twarożku sojowego, który możemy przyrządzić na wiele sposobów. Tofu nada się zarówno do naszych obiadów, jak i pozostałych posiłków.

Zdrowy rozsądek kluczem do prawidłowego odżywiania

Coraz więcej marek wprowadza polskie produkty w roślinnej wersji. Na początku było to głównie tzw. Mleko roślinne – najczęściej napoje owsiane, ryżowe lub sojowe, a także pasztety bezmięsne. Z drugiej strony, miejmy na uwadze, że nie powinniśmy przesadzać z produktami przetworzonymi w dużej ilości, takich jak wegańskie fastfoody i słodycze. Mogą być one równie niezdrowe i tuczące co klasyczne przetworzone produkty. Zdrowa dieta bezmięsna powinna składać się ze strączków, kasz, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Najważniejszy jest umiar, który powinnyśmy zachować, dokonując wyborów konsumenckich.