Coraz więcej osób w Polsce planuje przejść na wegetarianizm lub weganizm. W samym 2018 roku 60% Polaków wyraziło chęć na ograniczenia mięsa w swojej diecie. Największą obawą przed przejściem na dietę wegetariańską lub wegańską jest niedostateczne zapewnienie sobie składników odżywczych. Rosnący popyt na produkty bezmięsne zauważają firmy, które coraz chętniej wypuszczają roślinne wersje znanego nam jedzenia.
Stopniowe przechodzenie na wegetarianizm
Specjaliści od dietetyki sugerują stopniowe ograniczanie mięsa na rzecz diety roślinnej. Częściowe ograniczanie mięsa lub spożywanie go sporadycznie nazywamy fleksitarianizmem. To dobry początek do tego, aby w późniejszym czasie spróbować przejść na wegetarianizm, dopuszczając w swojej diecie nabiał. Wegetarianie nie muszą obawiać się o dostarczenie sobie białka i wapnia. Spożywają go w wystarczających ilościach wraz z nabiałem.
Nie wystarczy jedynie odstawić mięso z naszej diety. Rezygnując z pokarmów mięsnych, powinno się zwrócić szczególną uwagę na białko, żelazo i wapń w naszych posiłkach. Stopniowo, zamiast obiadów z mięsem, wprowadzajmy do swojego jadłospisu dania bazujące na roślinach strączkowych. Powinniśmy bazować na kaszach, strączkach i warzywach, szczególnie tych sezonowych, które można kupić w dobrej cenie. Dietę wegańską i wegetariańską można dopasować do indywidualnych potrzeb oraz trybu życia.
Weganizm – dieta roślinna sposobem na zdrowie
Weganizm zakłada odrzucenie nabiału. Nie oznacza to wcale diety uboższej w wartości odżywcze. Nawet całkowita dieta roślinna może być zbilansowana i pełnowartościowa. Weganie czerpią białko i wapń z tofu, fasoli i innych strączków.
Szukając źródeł wapnia, warto pamiętać, aby kupować mleko roślinne z dodatkiem fosforanu wapnia. Napoje roślinne nie powinny zawierać zbyt dużego dodatku cukru. Wiele napojów, takich jak owsiany ryżowy czy migdałowy, są słodkie z natury.
Dieta pozbawiona mięsa może pomóc nam w dłuższym zachowaniu energii w ciągu dnia. Jest też okazją do spróbowania nowych smaków. Rośliny strączkowe, główne źródło białka, to między innymi doskonale znana nam ciecierzyca, soczewica i soja. Nie trzeba więc wydawać dużej ilości pieniędzy, próbując specjałów, które oferuje nam kuchnia wegetariańska bądź wegańska.
Najpopularniejsze wegańskie odpowiedniki mięsnych produktów
Prosty w przyrządzeniu zamiennik mięsa to tofu, szczególnie marynowane i wędzone. Będzie znakomitym dodatkiem nie tylko zamiast mięsa do obiadu. Z tofu można przygotować pastę lub domowy twarożek do kanapek. Na duże ilości tofu, który jest wytwarzany z soi, powinny zwrócić uwagę osoby z chorą tarczycą. W takim przypadku pomocna może być konsultacja z dietetykiem.
Pasztety i mleka roślinne to obecnie niejedyna dostępna opcja dla wegan – asortyment polskich produktów roślinnych powiększa się z roku na rok. Dzisiaj dostępne są nawet wegańskie słodycze. Tego typu przetworzone produkty powinniśmy jednak spożywać w sporadycznie.
Jeśli spróbujemy odstawić mięso, przynajmniej częściowo, nasz organizm z pewnością za to podziękuje. Dieta roślinna może okazać się pomocna w obniżeniu cholesterolu, ciśnienia tętniczego, a także zmniejszyć ryzyko raka. Kluczem do udanej diety bezmięsnej są zbilansowane i pełnowartościowe posiłki spożywane każdego dnia.
Ciekawy artykuł ale nie wierzę w te 60% polaków, którzy wyrazili chęć ogarniczenia mięsa. Niby skąd taki wynik?