Kasyno to miejsce, które na wszelkie sposoby stara się przyciągnąć gości i na ten cel nie szczędzi środków. Wiele zarówno polskich jak zagranicznych cieszących się uznaniem i renomą kasyn działa łącznie z hotelami i różnego typu punktami gastronomicznymi jak bary, kawiarnie czy restauracje. W jednym przypadku są to zewnętrzne podmioty działające przy danym obiekcie, w innych natomiast ciepły restauracja czy bar z wykwintnymi trunkami są prowadzone przez dane kasyno i stanowią część ich oferty skierowanej do klientów.
Przyciągnięcie i zatrzymanie gości
Każde kasyno chce, aby odwiedzające je goście spędzili w nim jak najwięcej czasu. W ofercie jest więc najczęściej cała szeroka gama usług dodatkowych niezwiązanych bezpośrednio z grami hazardowymi. Wśród nich są oczywiście usługo gastronomiczne różnego typu. Wynika to z założenia, że jeśli chcemy aby klienci zostali u nas jak najdłużej należy im zapewnić wszelkie usługi zaspakajające niezbędne i elementarne potrzeby, aby pobyt w kasynie wspominali jak najmilej. Od tego jest już tylko krok do wzbudzenia u odwiedzających chęci na kolejne wizyty. Do takich elementarnych potrzeb zalicza się, rzecz jasna, jedzenie i picie, jeśli więc zapewnimy je gościom, to zostaną dłużej. Dłuższa wizyta oznacza nie tylko więcej przyjemności z gier i zabaw ale i większe zyski, bowiem oferta w przykasynowym barze lub restauracji nie jest oczywiście darmowa. Owszem nierzadko w kasynach zdarzają się oferty bonusowe na wejście w postaci darmowego drinka lub niedrogiego posiłku w przerwie pomiędzy partiami gry, ale jeśli chcemy zjeść kolejne danie to już trzeba na to wyłożyć z własnej kieszeni, bądź też ze środków wygranych w rozgrywce. Przy kasynach, samodzielnie lub jako część większego kompleksu, działają także hotele, w których przybyli z dalszych stron goście mogą przenocować i następnego dnia spróbować ponownie swoich sił. Oczywiście z definicji każdy hotel posiada bar oraz jadalnię, gdzie można się posilić.
Co zjeść i wypić
Menu ulokowanych przy kasynie barów koncentruje się na sprzedaży najróżniejszych wykwintnych i wysokogatunkowych napojów alkoholowych, choć oczywiście dostępne są także te nie zawierające alkoholu. Wszystko po to, aby każdy klient mógł wybrać to, co najbardziej mu odpowiada. Oferta drinków jest w wielu przypadkach zbliżona, ale nie identyczna. Szampany, wódka, rum, wino najróżniejszych gatunków pochodzące z wielu regionów świata i jeszcze więcej. Najczęściej też nie brakuje wyszukanych napojów procentowych z wyższej półki, za które bardziej zamożni goście skłoni są zapłacić nawet sporą sumę. Wszystko po to, by skosztować oferowanych „specjałów”. Dla klientów dysponujących skromniejszym portfelem przygotowane są mniej ekskluzywne napoje, które wszyscy znamy. Warto w tym miejscu dodać, że nie każde kasyno jest otwarte dla wszystkich. Część z nich przeznaczona jest tylko dla klientów VIP dysponujących większą gotówką. Jest więc rzeczą oczywistą, że wówczas serwowane w barze drinki pochodzą z wyższej półki. Zdecydowana większość kasyn jednak wpuszcza gości niezależnie od ich stopnia zamożności, choć w takim przypadku zwykle dla VIP-ów przeznaczona jest odrębna sala wraz z barem, pozostali mogą natomiast korzystać z otwartego i dostępnego dl wszystkich pokoju gier.
Podobnie rzecz ma się z działającymi w kompleksach lub przykasynowych hotelach restauracjach czy kawiarniach, choć w tym przypadku najczęściej nie ma już stricte wytyczonych stref dla VIP-ów i pozostałych. Oferta menu również jest bardziej zróżnicowana pomiędzy poszczególnymi lokalami. Część skupia się na lokalnych specjałach stawiając na promocję regionu, inne natomiast decydują się na szerokie spektrum dań reprezentujących kuchnie z różnych stron świata. Wiele zależy od renomy i prestiżu. Wiadomo, że kasyno znane na cały świat, lubiane i odwiedzane przez gości ze wszystkich kontynentów będzie oferowało posiłki w restauracji z szerokim menu, z którego każdy może wybrać taką kuchnię i takie rarytasy, jakie mu odpowiadają. Przyjezdni mogą chcieć przecież zarówno zjeść posiłek ze swoich stron, lub też skosztować miejscowych specjałów lokalnej kuchni. „Nasz klient, nasz pan”, to znane stwierdzenie jest niezmiennie aktualne także i w tym przypadku. Chcąc sprostać wymogom klientów z różnych kręgów kulturowych przykasynowe restauracje działające przy renomowanych międzynarodowych domach hazardu są więc gotowe na każdą okoliczność i posiadają w swoim menu propozycje dań z różnych stron świata dla przybywających stamtąd klientów.
Sytuacja posiłków w kasynach zmieniła się w ostatnich miesiącach w związku z epidemią. W wielu krajach, w tym w Polsce, wprowadzono nadmiernie restrykcyjne regulacje w tym zakresie uderzające w działalność gastronomiczną. W naszym kraju po ponownym otwarciu kasyn w drugiej połowie lutego 2021 roku wprowadzony dostał zakaz serwowania posiłków i napojów, w związku z czym w ramach przerw pomiędzy partiami gry niestety, przez zbyteczne poczynania rządu w tym zakresie, nie zjemy ani nic nie wypijemy. Jednak nawet na takie absurdy jest pewne rozwiązanie. Jest nim kasyno online i zamówienie jedzenia na wynos. Takie kasyno online możesz znaleźć tutaj, natomiast szeroki wybór jedzenia dostępny jest chociażby przez aplikację Glovo. Także nawet w czasach Covid można dobrze zjeść jednocześnie korzystając z uroków gier hazardowych.