Kolacja to bardzo ważny posiłek, którego w żadnym razie nie można zaniedbać. Przyrządzenie jej nie powinno sprawiać nikomu problemu.
Nawet, jeżeli chodzi o kolację wegetariańską. Nie brakuje świetnych pomysłów, które są w stanie sprawić, że na stole pojawi się smaczna kolacja w stylu wege.
Przepis na pyszną i zdrową, wegetariańską kolacje
Wszystko tak naprawdę zależne jest jedynie od tego, czy ktoś chciałby postawić na coś na ciepło, czy też w wersji szybkiej, ale zimnej.
Propozycją kolacji na ciepło może stać się komosa ryżowa z tofu i marchewką. Ciekawa propozycja, która wymaga takich składników, jak: komosa ryżowa (3 łyżki), tofu naturalne (90 g), marchew (1 sztuka), sos sojowy jasny (1 łyżka), oliwa z oliwek (1 łyżka), nasiona słonecznika (2 łyżki), papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz, sól.
Komosę należy ugotować zgodnie z informacją, jaką znaleźć można na opakowaniu. Tofu należy odsączyć z zalewy. Marchew należy zetrzeć na tarce, a następne podsmażyć ją na patelni. Potem dodać do tego tofu, sos sojowy, komosę. Doprawić do smaku i podać na talerzu. Całość należy posypać nasionami słonecznika. Prawda, że pysznie?
Do szybkiej kolacji w stylu wege przydadzą się: ser mozarella (1 sztuka), pomidor (1 sztuka), oliwa z oliwek (1 łyżka), bazylia świeża, oregano i pieprz. Na jednym talerzu umieszcza się pokrojony ser, razem z pomidorem. Należy przyrządzić dressing, którym całość należy polać. Na końcu wystarczy tylko doprawić dla smaku i już otrzymuje się naprawdę smaczny posiłek.
Jak więc widać, przyrządzenie kolacji wegetariańskiej w wersji na ciepło, jak również na zimno, nie jest takie trudne. A do tego nie zajmuje dużo czasu, więc śmiało można zabrać się za gotowanie.
Więcej przepisów na pyszne i pożywne kolacje znajdziesz w portalu: https://www.dine.pl/.