W dzisiejszych czasach mamy do dyspozycji wiele owoców i warzyw poza ich naturalnym sezonem. Przyzwyczailiśmy się do tego tak bardzo, że zapominamy, iż jedzenie żywności w sezonie, uprawianej wtedy, gdy klimat jest najbardziej sprzyjający, ma wiele zalet. Jedząc owoce i warzywa w sezonie, masz pewność, że spożywasz żywność, która jest uprawiana w sposób respektujący cykle natury. Znajduje to odzwierciedlenie w wielu aspektach.
Produkt są świeże i smaczne
Naturalne, sezonowe produkty spożywcze charakteryzują się autentycznym smakiem, aromatami i teksturą. Świeże owoce i warzywa znajdziesz na lokalnych targach, np. tutaj. Im więcej produktów sezonowych wprowadzasz do swojej diety, tym mniej miejsca pozostawiasz dla żywności przetworzonej, która w dużej mierze jest wzmacniana poprzez sól, tłuszcze i dodatki chemiczne.
Sezonowe produkty mają więcej smaku i składników odżywczych
Ponieważ rośliny te są uprawiane w najbardziej sprzyjającym im klimacie i mogą zakończyć swój naturalny cykl, świeże produkty sezonowe lepiej zachowują swoje właściwości odżywcze, smak i aromat w momencie zbiorów.
Produkty sezonowe mają lepszy stosunek jakości do ceny
Aby produkty były dostępne na rynku poza sezonem, muszą być importowane z odległych obszarów lub krajów, co znacząco wpływa na końcową cenę. Z drugiej strony, lokalni rolnicy mogą zaoferować świeże, sezonowe produkty w dobrej cenie.
Bardziej przyjazne dla środowiska
Jeśli warzywa i owoce nie są uprawiane ekologicznie, prawdopodobnie zawierają pozostałości chemiczne pestycydów lub nawozów. Ale stosowanie sztucznych nawozów i pestycydów jest jeszcze bardziej konieczne, jeśli uprawia się rośliny wbrew naturze, zmuszając roślinę do wzrostu poza sezonem, gdy klimat nie jest sprzyjający. Dzięki przestrzeganiu naturalnych cyklów roślinnych dotyczących siewu, wzrostu i zbiorów, można również zachęcać do płodozmianu, a gleba jest mniej zubożona.
Będziesz w stanie zrobić lepsze przetwory na cały rok
Oprócz spożywania owoców i warzyw w ich najlepszej postaci, możesz przygotować lepsze domowe przetwory. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się tymi owocami i warzywami przez resztę roku, kiedy sezon się skończy. I zrobisz to ze świadomością, że skorzystałeś z nich w momencie najlepszego smaku i najlepszej ceny.