Whisky to szlachetny trunek, często nazywany „wodą życia”. Ten wyjątkowy alkohol o ciepłym bursztynowym kolorze, ma wielu wielbicieli na całym świecie. Jest to spirytus otrzymywany w wyniku destylacji zacieru z ziaren jęczmienia, żyta i kukurydzy.
Aby whisky nabrała wyjątkowej głębi smaku, musi dojrzewać przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach o pojemności nieprzekraczającej siedmiuset litrów. Whisky produkowana jest w wielu regionach świata (Europa, Ameryka Północna, Azja), pozyskiwana jest różnymi metodami, z zachowaniem różnych standardów jakości.
Jakie są główne rodzaje whiskey?
Wśród najbardziej znanych rodzajów whiskey na świecie możemy wyróżnić: szkocką i irlandzką whiskey. Coraz bardziej doceniany jest również smak amerykańskiej i japońskiej whisky. Jedna z najlepszych whisky na świecie produkowana jest w Szkocji. Destylat, który może być zaklasyfikowany jako szkocka whisky, musi dojrzewać w beczkach przez co najmniej trzy lata.
„Wodę życia” można podzielić nie tylko ze względu na miejsce jej produkcji, ale również ze względu na rodzaj surowca użytego do jej wytworzenia. Stąd też najczęściej wyróżnia się: whisky single malt i whisky blended. Oto dlaczego prowadzenie pojazdów pod wpływem alkoholu jest zabronione
Whiskey single malt
Doceniana na całym świecie whisky słodowa produkowana jest według najstarszych zasad, ponieważ jej produkcja odbywa się zgodnie z wytycznymi pozostawionymi przez średniowiecznych mnichów. Destylat słodowy otrzymuje się w wyniku procesu maceracji, destylacji i leżakowania. Whisky słodowa produkowana jest wyłącznie z jęczmienia, a smak destylatu zależy od beczek, w których trunek leżakuje. Cały proces produkcji whisky słodowej odbywa się w partiach. Whisky słodowa jest uważana za jedną z najbardziej cenionych rodzajów whisky na świecie i jest uważana za „produkt luksusowy”, który, na szczęście, można znaleźć w większości supermarketów na całym świecie.
Blended Whiskey
Whisky mieszana, czyli blended whiskey to mieszanka wielu rodzajów whisky słodowych i zbożowych. Jest to najpopularniejsza whisky na świecie i szacuje się, że około 95% wszystkich whisky sprzedawanych na świecie to whisky typu blended. Im więcej rodzajów whiskey w mieszance, tym mniej intensywny i bardziej jednolity będzie jej smak.
Napój ten produkowany jest z różnych rodzajów zbóż. Oprócz jęczmienia może zawierać również kukurydzę, żyto lub pszenicę. Większość rodzajów szkockiej whisky to blendy, produkowane z wykorzystaniem whisky zbożowej. Whisky typu blended jest wyraźnie tańsza od single malt. Dzieje się tak dlatego, że jęczmień jest znacznie trudniejszy w uprawie niż inne zboża, dlatego proces produkcji znacząco wpływa na cenę destylatu. Dodatkowo słody są destylowane w aparatach, które są mniej wydajne, ale wytwarzają whisky o unikalnym charakterze. Produkcja przy użyciu tej metody jest zatem droższa.
Single malt czy blended? Która whisky jest lepsza?
Koneserzy whisky powiedzą, że whisky single malt. Wynika to z jego wysokiej jakości i odmiennego charakteru każdego destylatu. Single malts są po prostu smaczniejsze. Doskonale nadają się do picia, zwłaszcza że z każdą butelką można spodziewać się innych doznań.
Whisky typu blended jest używana bardziej do codziennego spożycia. Każda butelka danej marki smakuje dokładnie tak samo, a mieszanki różnych marek nie są tak zróżnicowane jak single malty (nawet od tego samego producenta). Destylaty mieszane najlepiej stosować w połączeniu z napojami bezalkoholowymi.