Tofu to produkt pochodzący z soi, który w ostatnich latach stał się bardzo modny, ponieważ jest bardzo uniwersalny jeśli chodzi o gotowanie i jest zdrowy. Można go przygotować zarówno do dań ciepłych, jak i zimnych, a dodatkowo osoby, które nie decydują się na spożywanie mięsa czy ryb, uważają go za dobry zamiennik dla potraw, które zazwyczaj zawierają te składniki. Tofu także sprawdza się w popularnej ostatnio diecie ketogenicznej. Jeśli interesuje Cię dieta keto, to koniecznie zajrzyj na https://www.keto.pl
Jak jeść tofu – pomysły
- Odsączone: jest to produkt zapakowany w wodzie w celu utrzymania go w dobrym stanie. Aby podać tofu, należy dobrze odsączyć płyn, następnie można je spożywać z odrobiną przypraw do smaku.
- Tofu z sosami: usuniętą wodę można zastąpić smacznym sosem. Polecamy pokroić tofu na kilka kawałków i dodać wybrany przez siebie sos przed smażeniem na patelni. Na przykład sos barbecue i sos teriyaki bardzo dobrze współgrają z tofu.
- Mrożone: wkładając tofu do zamrażarki na 24 godziny, uzyskasz twardszą i bardziej zwartą konsystencję do późniejszej obróbki. Umieść tofu szczelnie zamknięte w plastikowej torbie.
- Grillowane tofu i jajecznica: to jedna z najlepszych alternatyw dla jedzenia tofu. W połączeniu z innymi warzywami, serem i wędlinami (wegańskimi lub nie) jest pyszne. Jako dodatek do ulubionych sosów można połączyć tofu ze stir-fry z cebulą.
- Smoothie: idealne do deserów. Dzięki tofu możesz nadać inną teksturę swoim deserom, zwłaszcza ciastom.
- Pieczone: tofu może stać się nieodpartym daniem, jeśli zostanie upieczone w piekarniku. Możesz sprawić, że będzie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, dzięki czemu będzie bardzo atrakcyjne zarówno dla oka, jak i dla podniebienia.
- Tofu do farszu: zastąp mięso w lasagne i niektórych rodzajów makaronu tofu. Ugotowanie go z odpowiednimi przyprawami sprawi, że nie zauważysz różnicy w smaku.
- Smażone: nie jest to najzdrowsza opcja, ale można od czasu do czasu usmażyć tofu. Obtoczyć w bułce tartej, lub w mleku sojowym i mące.
Jak jeść tofu w sałatce?
- Pokrój warzywa sałatkowe, które najbardziej lubisz (zielone kiełki, sałata, pomidor, ogórek, awokado, oliwki…).
- Możesz dodać trochę makaronu, jeśli chcesz mieć więcej kalorii w sałątce.
- Dodaj dressing z przyprawami takimi jak sól, olej i kilka kropel cytryny lub odrobinę sosu sojowego.
- Aby ukończyć tę pyszną sałatkę, zgrilluj tofu i umieść je wśród pozostałych składników, dobrze mieszając wszystko, aby nadać daniu ostateczny szlif.